Beste PFAS Vrije Pannen van 2024

Waarom PFAS-vrije pannen nodig zijn

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die worden gebruikt in veel kookgerei, zoals antiaanbaklagen in pannen. Deze stoffen maken producten water-, vet- en vuilafstotend, maar zijn ook schadelijk voor mens en milieu. Bij het koken kunnen deze stoffen, vooral bij hoge temperaturen, vrijkomen en in je eten terechtkomen. PFAS is in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, zoals hormoonverstoringen, een verminderde weerstand en zelfs kanker. Bovendien zijn PFAS chemisch zeer stabiel, wat betekent dat ze nauwelijks afbreken in het milieu en zich ophopen in ons lichaam en de natuur. Wij nemen je mee in ons onderzoek naar de beste PFAS vrije pannen.

Weetje: PFAS wordt ook wel de ‘eeuwige chemische stof’ genoemd omdat het niet biologisch afbreekbaar is en duizenden jaren kan blijven bestaan.

Wat is een PFAS-vrije pan?

Een PFAS-vrije pan is een pan zonder de schadelijke PFAS-chemische stoffen in de antiaanbaklaag. In plaats van PFAS, zoals PFOA en PTFE, wordt er vaak gebruikgemaakt van veilige alternatieven zoals keramische coatings. Deze zijn milieuvriendelijker en veiliger voor de gezondheid. PFAS-vrije pannen zijn vaak herkenbaar aan de etikettering die expliciet aangeeft dat ze vrij zijn van deze stoffen, waardoor je zeker weet dat je geen schadelijke chemicaliën binnenkrijgt tijdens het koken.

Wat zijn de beste PFAS vrije pannen?

Wij hebben vrij veel pannen getest en dit is onze top 5 van de beste PFAS-vrije pannen die verkrijgbaar zijn in Nederland:

#1. Le Creuset

Dit bekende merk biedt een lijn gietijzeren pannen die volledig vrij zijn van schadelijke chemicaliën. Ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen. Zijn prijzig, maar gaan je leven mee als je ze goed onderhoudt. Wij hebben thuis een braadpan van Creuset en een koekenpan.

Voordelen

  • Duurzaam
  • Stijlvol
  • Geschikt voor inductie
  • Gaan je leven mee

Nadelen

  • Behoorlijk zwaar, niet zo makkelijk in omgang
  • Prijzig
  • Vergt wat onderhoud

#2. Greenpan

Greenpan is een van de pioniers op het gebied van PFAS-vrije pannen. Ze maken gebruik van een keramische antiaanbaklaag die veilig en duurzaam is. Zelf hebben wij deze ook gehad, vooral omdat ik een vrij voordelige set ervan kon kopen die precies aansloot bij de pannen die wij thuis gebruiken.

Voordelen

  • Prijs kwaliteit is erg goed
  • Goede hitteverdeling

Nadelen

  • De pannen slijten iets harder dan andere pannen

#3. BK Eco

Dit Nederlandse merk heeft een serie PFAS-vrije pannen met een duurzame keramische coating.

Voordelen

  • Ook goed geprijsd
  • Deels gerecycled materiaal

Nadelen

  • Minder geschikt voor zeer hoge temperaturen

#4. Tefal Ceramic Control

Tefal biedt ook PFAS-vrije opties met een keramische laag. Deze zijn betaalbaar en breed verkrijgbaar.

Voordelen

  • Dunne pannen waardoor de hitte snel stijgt in de pan

Nadelen

  • De pannen slijten iets harder dan andere pannen

#5. Berndes

Dit Duitse merk staat bekend om hun hoogwaardige, PFAS-vrije pannen. Ze bieden zowel keramische als roestvrijstalen opties. Gaan ook langer mee over het algemeen.

Voordelen

  • Goede kwaliteit
  • Ook RVS opties

Nadelen

  • Iets duurder dan gemiddeld
  • Vergt wat onderhoud

Waarom zijn PFAS-vrije pannen nodig?

PFAS-vrije pannen zijn essentieel voor je gezondheid en het milieu. Door te koken zonder PFAS, voorkom je dat schadelijke chemicaliën in je eten terechtkomen. Daarnaast draag je bij aan het verminderen van milieuschade, aangezien PFAS niet biologisch afbreekbaar zijn en zich ophopen in het milieu. De overstap naar PFAS-vrije pannen is een bewuste keuze voor een gezondere leefstijl en een schonere planeet.

Zijn er PFAS-vrije pannen voor inductie?

Ja, er zijn zeker PFAS-vrije pannen die geschikt zijn voor inductie. Merken zoals Greenpan en Le Creuset bieden pannen aan die specifiek ontworpen zijn voor gebruik op inductiekookplaten. Let bij de aankoop van een pan altijd op of deze geschikt is voor inductie, aangezien niet alle PFAS-vrije pannen automatisch werken op deze warmtebron.

Wat zijn PFOA-vrije pannen en wat is het verschil met PFAS?

PFOA (perfluoroctaanzuur) is een specifieke stof binnen de bredere groep van PFAS-chemicaliën. PFOA werd vroeger veel gebruikt in antiaanbaklagen van pannen, maar is inmiddels wereldwijd verboden vanwege de schadelijke effecten. Een PFOA-vrije pan bevat geen PFOA, maar kan nog steeds andere PFAS-chemicaliën bevatten zoals PTFE. Een PFAS-vrije pan daarentegen bevat helemaal geen PFAS, dus ook geen PTFE. Hierdoor is een PFAS-vrije pan een veiligere keuze dan alleen een PFOA-vrije pan.


Door over te stappen op PFAS-vrije pannen, maken wij als consumenten een klein stapje naar minder PFAS in ons leven. PFAS helemaal uitsluiten gaat zonder de overheid moeilijk worden, maar zo voorkomen we de schadelijke effecten van chemicaliën in ons dagelijks eten.

Bronnen:

  1. Environmental Protection Agency. (n.d.). “The dangers of PFAS.”
  2. Gezondheidsraad. (2020). “PFAS en hun effecten op gezondheid.”
  3. European Environment Agency. (2021). “PFAS in the environment and human health impacts.”

Op de hoogte blijven en bewuste tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.