Fluoride: de nadelen van fluoride en alternatieven

Fluoride: schadelijk of niet? Waarom we er bewuster mee om moeten gaan

Toen we ons verder gingen verdiepen in gezonder en bewuster leven, stuitten we op de discussie rondom fluoride. Dit mineraal is een veelvoorkomend ingrediënt in tandpasta en wordt vaak toegevoegd aan drinkwater in sommige landen. Hoewel fluoride algemeen wordt geprezen om zijn voordelen voor tandgezondheid, zijn er steeds meer zorgen over de mogelijke schadelijke effecten op de lange termijn. Volgens verschillende onderzoeken kan overmatige blootstelling aan fluoride bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals botbreuken, schildklierproblemen en zelfs neurotoxiciteit, wat het risico op hersenschade kan vergroten (Grandjean & Landrigan, 2014). Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar hoeveel fluoride we binnenkrijgen en of we alternatieven kunnen overwegen.

Waar zit fluoride in?

Fluoride komt van nature voor in water, bepaalde voedingsmiddelen, en in de bodem. Daarnaast wordt het vaak kunstmatig toegevoegd aan drinkwater, tandpasta’s, mondspoelingen en soms ook aan bepaalde tabletten en supplementen om tandbederf tegen te gaan.

Hoe werkt fluoride?

Fluoride helpt het tandglazuur versterken door een proces dat remineralisatie wordt genoemd. Het maakt de tanden beter bestand tegen de zuuraanvallen van bacteriën en suikers in de mond, waardoor tandbederf minder kans krijgt.

Waar is fluoride goed voor?

Fluoride wordt al jarenlang geprezen om zijn preventieve werking tegen gaatjes. Vooral bij kinderen helpt het om de ontwikkeling van sterke tanden te ondersteunen. Ook bij volwassenen kan fluoride helpen om tandbederf tegen te gaan en de mondgezondheid te verbeteren.

Waarom is fluoride schadelijk?

Hoewel fluoride in kleine hoeveelheden nuttig kan zijn, kan overmatige blootstelling schadelijk zijn voor de gezondheid. Fluoride kan zich ophopen in de botten en tanden, wat leidt tot een aandoening die fluorose wordt genoemd. Dit veroorzaakt vlekken en verzwakking van het tandglazuur. Langdurige overmatige inname kan ook leiden tot botproblemen en in sommige gevallen zelfs neurologische schade. Een onderzoek van Grandjean en Landrigan (2014) wijst op een mogelijk verband tussen hoge fluoride-inname en een verminderde cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Daarom zijn wij ons fluoride gebruik gaan verminderen.

Is fluoride natuurlijk?

Ja, fluoride komt van nature voor in kleine hoeveelheden in water, grond en sommige voedingsmiddelen. Echter, de concentraties die vaak in tandpasta en drinkwater worden gebruikt, zijn synthetisch toegevoegd om tandbederf te voorkomen en die wil je eigenlijk voorkomen.

Is fluoride in tandpasta nodig?

De meningen zijn verdeeld. Hoewel fluoride effectief is in het voorkomen van gaatjes, zijn er steeds meer mensen die zich zorgen maken over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Voor wie bewust wil kiezen voor een gezondere en natuurlijke optie, zijn er inmiddels verschillende fluoridevrije tandpasta’s op de markt die claimen net zo goed te werken. Persoonlijk, vinden wij dat fluoride vrije tandpasta niet dat ‘schone’ gevoel geeft. Maar, 100% blootstelling aan fluoride door 2x per dag met reguliere tandpasta te poetsen is niet nodig. Daarom gebruiken wij beide.

Alternatieve tandpasta zonder fluoride in Nederland

Als je op zoek bent naar een natuurlijke tandpasta zonder fluoride, zijn er in Nederland verschillende merken beschikbaar:

  • Weleda Tandpasta Calendula: Deze tandpasta bevat geen fluoride en maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals calendula-extract om de mond te reinigen en het tandvlees te verzorgen.
  • Dr. Hauschka MED Tandpasta Mint Forteta: De samenstelling van plantenextracten, natuurlijke etherische oliën alsook zacht reinigende minerale reinigingsdeeltjes maakt de tanden grondig schoon en ondersteunt de mondhygiëne. Tandpasta Mint Forte bevat geen toegevoegde fluoride en sulfaat (SLS/SLES).
  • Ben & Anna Whitening Tandpasta: Een veganistische tandpasta zonder fluoride, verpakt in een glazen potje, met natuurlijke ingrediënten en een frisse muntsmaak.
  • Hydrophil Tandpasta Zuurstof: Deze tandpasta is fluoridevrij en biedt een natuurlijke reiniging met een frisse smaak van eucalyptus en kruidnagel.

Welke hebben wij thuis staan en hoe gebruiken we die?

Mijn vriendin heeft de tandpasta van Dr Hauscka en gebruikt de tandpasta om en om. Dus de ene keer met normale tandpasta en de andere keer fluoridevrije tandpasta. Voornamelijk omdat ze toch een schoner gevoel krijgt na het poetsen met reguliere tandpasta. Zo voorkomt ze wel 50% van haar blootstelling aan fluoride tandpasta. Ik doe hetzelfde!

Bronnen:

  • Grandjean, P., & Landrigan, P. J. (2014). “Neurobehavioural effects of developmental toxicity.” The Lancet Neurology, 13(3), 330-338.

Op de hoogte blijven en bewuste tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.