Natuurlijke Deodorant: Waarom belangrijk? En onze aanraders.

Waarom natuurlijke deodorant?

Wij zijn ons de afgelopen tijd steeds meer gaan verdiepen in producten die we dagelijks gebruiken, zoals deodorant. Veel traditionele deodorants bevatten aluminium, wat kan helpen om zweetporiën te blokkeren en zo het zweten te verminderen. Dit klinkt misschien handig, maar er is bezorgdheid over de gezondheidseffecten van aluminium op de lange termijn. Sommige onderzoeken suggereren dat er een mogelijk verband is tussen aluminium in deodorant en ziektes zoals borstkanker en Alzheimer . Hoewel er geen deze verbanden nog niet definitief zijn aangetoond, zijn ze wel ontzettend zorgelijk. Daarom zijn wij gaan kijken naar een natuurlijk alternatief.

Natuurlijke deodorant is vrij van synthetische ingrediënten zoals parabenen, aluminium en synthetische geuren. Ze werken meestal op basis van natuurlijke antibacteriële ingrediënten zoals kokosolie, zink, baking soda, of magnesiumhydroxide, die bacteriën tegengaan die verantwoordelijk zijn voor nare geurtjes.

Wat is een goede natuurlijke deodorant?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende natuurlijke deodorants op de markt, en wij hebben er een paar getest om te zien welke het beste bij ons past. Voordat we onze favoriete merken bespreken, willen we graag de verschillen toelichten tussen natuurlijke en niet-natuurlijke deodorants.

Voordelen van natuurlijke deodorant:

  • Vrij van aluminium en parabenen.
  • Minder kans op huidirritatie door natuurlijke ingrediënten.
  • Beter voor het milieu door vaak plasticvrije verpakkingen.
  • Vaak diervriendelijk en veganistisch.

Nadelen van natuurlijke deodorant:

  • Minder zweetblokkerend (geen antitranspirant).
  • Soms duurder.
  • Niet iedereen vindt natuurlijke geuren prettig.
  • Moet aangebracht worden, meestal niet in een spray vorm.

Onze top 5 natuurlijke deodorants die wij hebben getest

Na het testen van verschillende merken, zijn dit de vijf deodorants die we geprobeerd hebben:

  1. Wild Deodorant
    Dit was tot nu toe onze favoriete deodorant. Wild biedt een navulsysteem met een herbruikbaar omhulsel, wat het duurder maakt (ongeveer €25 voor de eerste aankoop met houder en navulling, daarna €12 per navulling). De belangrijkste ingrediënten zijn tapiocazetmeel, kokosolie, en sheaboter, die zweet en geur op een natuurlijke manier bestrijden.
  2. Nuud
    Hoewel Nuud effectief is, vonden we het minder prettig om met onze vingers aan te brengen. Het is een geurloze crème die enkele dagen kan blijven werken zonder opnieuw aan te brengen. De kosten zijn €13 voor een tube van 20 ml. Het belangrijkste ingrediënt is microzilver, wat antibacterieel werkt.
  3. Ben & Anna Deodorant
    De stickvorm is handig in gebruik, maar de deodorant zelf wordt snel droog, wat het aanbrengen minder fijn maakt. Het kost ongeveer €7,50 per stick. Belangrijke ingrediënten zijn baking soda en sheaboter.
  4. We Love The Planet
    Deze deodorant heeft een zachte textuur en ruikt lekker, maar het blijft niet de hele dag fris. Prijs: €11,50. Ingrediënten zoals kokosolie en bijenwas spelen hier een hoofdrol.
  5. Lavera Natural Deodorant
    Deze budgetvriendelijke deodorant is zacht voor de huid maar minder effectief tegen geur. Hij kost ongeveer €5,50 en bevat onder andere calendula en zink.

Hoe gebruik je natuurlijke deodorant?

Het gebruik van natuurlijke deodorant kan even wennen zijn. Omdat er geen synthetische stoffen inzitten om zweet te blokkeren, is het belangrijk om te begrijpen dat je nog steeds zult zweten, maar zonder geur. Breng het aan op een schone, droge huid en geef het wat tijd om te werken. Bij sommige mensen kan er een aanpassingsperiode zijn waarbij de huid moet wennen aan de natuurlijke ingrediënten.

Welke natuurlijke deodorant staat op dit moment bij ons thuis?

Na een tijd Nuud te hebben gebruikt, hebben we uiteindelijk besloten om over te stappen op Wild. We vonden het systeem van waarbij je niet je vingers hoeft te gebruiken fijner. Het was even een investering door het omhulsel, maar we merken dat het echt de moeite waard is en de geur is erg lekker (wij gebruiken Vanille).

Als je op zoek bent naar een goede natuurlijke deodorant, raden we aan om zelf wat verschillende merken te proberen en te kijken wat het beste werkt want omdat ze natuurlijk zijn wijken ze wel vrij veel af van elkaar.

Natuurlijke deodorant zonder aluminium en parabenen

Als je zoekt naar een natuurlijke deodorant, is het belangrijk om te letten op ingrediënten zoals aluminium en parabenen. Deze stoffen worden vaak gebruikt in traditionele deodorants, maar ze kunnen ongewenste effecten hebben op je gezondheid.

Aluminium: Wat doet het met je lichaam?

Aluminium wordt vaak toegevoegd aan deodorants omdat het helpt om zweetporiën te blokkeren, waardoor je minder zweet. Hoewel dit effectief is om zweten te verminderen, zijn er zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s. Aluminium zou mogelijk worden opgenomen door de huid en in het lichaam terechtkomen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van deodorants met aluminium een rol kan spelen bij het ontwikkelen van borstkanker, omdat veel borsttumoren zich in de buurt van de oksels bevinden. Ook wordt aluminium in verband gebracht met neurologische problemen, zoals Alzheimer . De wetenschap is hierover echter verdeeld, en er is meer onderzoek nodig om een definitief verband te leggen.

Parabenen: Waarom vermijden?

Parabenen zijn chemische conserveermiddelen die in veel cosmetische producten worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen en bacteriegroei tegen te gaan. Het probleem met parabenen is dat ze oestrogeen nabootsen in het lichaam. Dit kan hormoonverstoring veroorzaken, wat in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hormoongerelateerde ziektes, zoals borstkanker . Het idee dat parabenen de natuurlijke hormoonbalans kunnen verstoren, heeft ertoe geleid dat veel mensen ze vermijden in hun huidverzorgingsproducten, waaronder deodorants.

Door te kiezen voor een natuurlijke deodorant zonder aluminium en parabenen, verklein je de kans op blootstelling aan deze potentiële risico’s. Veel natuurlijke alternatieven gebruiken veilige, plantaardige ingrediënten die mild zijn voor de huid en goed werken tegen geurtjes, zonder deze synthetische toevoegingen.


Bronnen:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/aluminum-in-deodorant
  2. https://www.kanker.nl/algemene-informatie/oorzaken-kanker

Op de hoogte blijven en bewuste tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.