Seizoensgebonden eten: wat zijn de voordelen?

We merken steeds vaker dat bewuste keuzes maken in ons dagelijks leven ons niet alleen helpt gezonder te leven, maar ook bijdraagt aan een duurzamere wereld. Eén van de stappen die we hebben genomen, is het eten van seizoensgebonden groenten en fruit. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Waarom seizoensgebonden groenten & fruit belangrijk zijn

Ten eerste, door te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen, vermindert de ecologische voetafdruk. Voedsel dat buiten het seizoen wordt geteeld, moet vaak geïmporteerd worden uit verre landen, wat leidt tot veel transport en hoge CO2-uitstoot. Bovendien wordt buiten het seizoen verbouwd voedsel vaak gekweekt in verwarmde kassen of met veel pesticiden om ze kunstmatig te laten groeien. Dit maakt de productie energie-intensiever en minder duurzaam.

Daarnaast is seizoensgebonden eten niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Producten die vers van het land komen, bevatten vaak meer voedingsstoffen, omdat ze op natuurlijke wijze zijn gegroeid en op hun optimale moment zijn geoogst. Ze verblijven niet lang in transport waardoor ze hun voedingswaarde beter vasthouden. Dus meer vitaminen! Je profiteert dus van een hogere voedingswaarde en een betere smaak.

Meer voedingsstoffen in seizoensproducten

Groenten en fruit die in hun natuurlijke seizoen worden geteeld, bevatten vaak meer vitamines en mineralen. Onderzoek wijst uit dat producten die in het seizoen worden geoogst, meer antioxidanten zoals vitamine C, caroteen en foliumzuur bevatten dan producten die buiten hun seizoen worden verbouwd. Een goed voorbeeld hiervan is spinazie, dat tijdens het seizoen een hoger vitamine C-gehalte heeft.

Maar zoals met alles, zitten er ook nadelen aan seizoensgebonden eten. Je bent bijvoorbeeld beperkter in je keuzes, vooral in de wintermaanden, wanneer het aanbod aan verse groenten en fruit kleiner is. Dit kan het moeilijker maken om gevarieerd te eten. Ook kan het in sommige gevallen duurder uitvallen, vooral als je biologische producten verkiest.

Zoek een biologische boer die zijn producten verkoopt

Wij hebben het geluk dat er verschillende boeren in de buurt hun producten verkopen in kleine boerwinkels. Verser of lokaler kan bijna niet! Als dat niet lukt, kijk dan in de supermarkt naar de oorsprong van het product en probeer zo dichtbij mogelijk te kopen.

Eten in lijn met de natuur

Door seizoensgebonden te eten, volg je de natuurlijke ritmes van de aarde. De natuur geeft ons in de winter stevige wortelgroenten en koolsoorten, die helpen om je warm en gevoed te houden, terwijl we in de zomer genieten van lichte en verfrissende producten zoals bessen en sla .

Bronnen:

  1. Voedingscentrum: Seizoensgebonden eten
  2. BBC Good Food: The benefits of eating seasonally
  3. Milieu Centraal: Kassen en CO2-uitstoot
  4. Harvard School of Public Health: Fresh, seasonal produce
  5. European Journal of Clinical Nutrition: Seasonal variation in vitamin C in produce
  6. USDA: Reduced pesticide use in seasonal farming
  7. The Guardian: Eating in season is cheaper
  8. Milieu Centraal: Seizoensgebonden eten en kosten
  9. Eating Well: Seasonal Eating and Body Nutrition

Op de hoogte blijven en bewuste tips ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.